Szanowny Użytkowniku. Korzystając z tej strony Twoja przeglądarka może zapisywać na Twoim komputerze pliki cookie, które mogą być przez nas wykorzystywane w celach analitycznych, marketingowych lub w celu dostosowania wyświetlanych treści. Pozyskane w ten sposób dane mogą w szczególności stanowić dane osobowe. Informacje na ten temat zawarto na stronie www.kontaktowe.pl/rodo. Korzystanie ze strony oznacza wyrażenie zgody na korzystywanie z tej technologii.
zamknij

Sezonowe owoce i warzywa na dobry wzrok

Data publikacji: 2020-06-24 11:30:45
Kategorie: Wszystko o soczewkach , Zdrowie oczu

Lato to wyjątkowa pora roku, kiedy dostępnych jest mnóstwo sezonowych warzyw i owoców. Warto to wykorzystać, ponieważ wiele z nich stanowi bogate źródło witamin i składników odżywczych, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku.


Które owoce są dobre na oczy?

Dla naszych oczu wyjątkowo cenne są letnie owoce jagodowe, szczególnie te w kolorach czarnym, niebieskim, fioletowym lub czerwonym. Sezon na nie zaczyna się już w połowie maja, kiedy w sklepach i na stoiskach pojawiają się pierwsze truskawki. Dlaczego właśnie owoce o takich kolorach są dobre dla wzroku? Ponieważ zawierają antocyjany - naturalne barwniki występujące w soku komórkowym roślin. Są one nie tylko świetnymi antyoksydantami, ale również wzmacniają naczynia krwionośne oka. Najwięcej antocyjanów znajdziemy w aronii, ciemnym winogronie, czarnej porzeczce, czarnym bzie, jagodach i borówkach. Obecne są także w malinach, jeżynach, wiśniach, czereśniach, żurawinie i wspomnianych wcześniej truskawkach. Owoce powinniśmy też jeść ze względu na dużą zawartość witaminy C, która odżywia tkanki oka i pozytywnie wpływa na naczynia krwionośne. Oprócz wymienionych wyżej owoców, dużą dawkę witaminy C znajdziemy np. we wszelkiego rodzaju cytrusach.


Które warzywa są dobre na oczy?

Składniki odżywcze i witaminy wpływające na zdrowie oczu znajdziemy też w wielu warzywach. Dużo witaminy C zawiera np. czerwona papryka, natka pietruszki, jarmuż, szpinak, kalafior i brokuły. Spore znaczenie ma beta-karoten (prowitamina A), który zwalcza wolne rodniki, mające szkodliwy wpływ na nasz układ wzrokowy. Obecny jest np. w marchwi, dyni, czerwonej papryce, jarmużu i szpinaku. Niedobór beta-karotenu może przyczynić się do tzw. kurzej ślepoty, czyli problemów z widzeniem po zmroku. Na dobre widzenie przy niedostatecznym oświetleniu wpływa także cynk, biorący udział w wytwarzaniu rodopsyny, czyli światłoczułego barwnika. Znajdziemy go chociażby w roślinach strączkowych. Warto pamiętać również o luteinie, która zapobiega zaćmie czy zwyrodnieniu plamki żółtej. Jej źródłem jest wiele popularnych warzyw, w tym m.in.: sałata, szpinak, jarmuż, brukselka, brokuły, kapusta włoska, cukinia, dynia, marchew i kukurydza. Niektóre warzywa zawierają też antocyjany, czego przykładem są bakłażan i czerwona kapusta.


Inne produkty spożywcze na zdrowe oczy

Poza owocami i warzywami są jeszcze inne produkty, na które warto zwrócić uwagę, jeśli chcemy zadbać o swoje oczy. Nasza dieta powinna zawierać nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które opóźniają starzenie się wzroku oraz pomagają zmniejszyć objawy zespołu suchego oka. Można je znaleźć w tłustych morskich rybach (np. łosoś, tuńczyk, makrela), a także orzechach włoskich i olejach roślinnych. Ponadto orzechy i oleje roślinne, a także pestki dyni i słonecznika warto spożywać ze względu na wysoką zawartość witaminy E, poprawiającej wchłanianie beta-karotenu. Dietę warto też uzupełnić o jaja i pieczywo pełnoziarniste, które są bogate w cynk.