Dieta na dobry wzrok

Data publikacji: 2017-04-10 12:17:44
Kategorie: Ogólna

Odpowiednie odżywanie to kwestia niezwykle ważna dla naszego zdrowia. Dieta nie jest bez znaczenia dla naszych oczu. Co warto jeść, żeby oczy służyły nam długo w pełnym zdrowiu, jak dbać o wzrok?

Co jeść by mieć dobry wzrok?

Produkty, na które szczególnie powinniśmy zwrócić uwagę, to te bogate w witaminy A, C oraz luteinę.  Dlaczego te właśnie składniki mają tak duży wpływ na nasz wzrok i w jakim pożywieniu znajdziemy ich najwięcej? Warto to sprawdzić.

Witamina A -  najważniejszy składnik odżywczy oczu, pomocny, w otrzymaniu oczu w dobrej kondycji. To witamina A (beta-karoten) skutecznie zapobiega tzw. kurzej ślepocie. Aby dostarczyć organizmowi codziennej dawki beta karotenu, powinniśmy spożywać np. takie produkty, jak: marchew, tran, wątróbkę.

Witamina C -  skutecznie chroni nas przed groźnymi wolnymi rodnikami, co w praktyce sprowadza się do tego, że spożywanie cytrusów, pomidorów, papryki itd.  ochroni nas przed niektórymi schorzeniami okulistycznymi.

Luteina – żółty barwnik znajdujący się w zielonych, pomarańczowych warzywach i owocach, zielonych liściach warzyw. Luteina to silny przeciwutleniacz, który zapobiega degeneracji plamki żółtej, pomaga utrzymać ostrość widzenia. W naszej codziennej diecie nie powinno zabraknąć zatem szpinaku, sałaty masłowej, groszku, pomarańczowych owoców. Ochronimy w ten sposób nasz wzrok przed pogorszeniem, zapobiegniemy także wystąpieniu chorób oczu.

Zatem kluczem do dobrej kondycji naszych oczu jest dieta bogata w warzywa i owoce.